Οστεοαρθρίτιδα και κατάθλιψη

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω, υποφέρουν από πόνους στα γόνατα ή το ισχίο λόγω οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα πολλές φορές επηρεάζει και νέους ανθρώπους, ακόμα και σε ηλικία 40 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση του γόνατος και κυρίως του αρθρικού χόνδρο, χάνοντας τη λεία ομαλή του υφή και μειώνοντας το πάχος του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τριβή μεταξύ των οστών και η κίνηση να γίνεται επώδυνη.

Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται και ο πόνος και η δυσκαμψία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος λόγω οστεοαρθρίτιδας μπορεί να δυσκολέψει το άτομο να φροντίσει τον εαυτό του, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ποιότητα ζωής του και αυτό να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ένας ακόμα κίνδυνος που διατρέχουν οι ασθενείς με έντονη κλινική εικόνα αρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου είναι η πτώση και κατά συνέπεια ένα κάταγμα στην περιοχή του ισχίου. Άνθρωποι που πάσχουν από πόνο στο γόνατο ή το ισχίο τη νύχτα, ενώ βάζουν τις κάλτσες τους ή όταν μπαίνουν και βγαίνουν από ένα αυτοκίνητο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης λόγο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η αντιμετώπιση των οστεοαρθριτικών συμπτωμάτων  με συντηρητικά ή/και χειρουργικά μέσα, προστατεύονται από τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και πτώσεων.

Δρ. Παναγιώτης Κ. Καραμπίνας Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών