Τι είναι ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος;
Βλαισός μεγάλος δάκτυλος, «Hallux Valgus» επιστημονικά ή κοινώς «κότσι», ονομάζεται η παραμόρφωση και η μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου του άκρου πόδα προς τα γειτονικά δάκτυλα. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας, ενώ η πρώτη του εμφάνιση γίνεται συχνά στην εφηβική ηλικία. Ο ρυθμός εξέλιξης της πάθησης είναι απρόβλεπτος.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του βλαισού μεγάλου δακτύλου;
Τα αίτια εμφάνισης του βλαισού μεγάλου δάκτυλου είναι τα εξής:
- Κληρονομικότητα: Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης της πάθησης, η οποία παρατηρείται συνηθέστερα στην ίδια οικογένεια. Οι κληρονομικοί παράγοντες αφορούν στο 70% των περιπτώσεων.
- Ακατάλληλα υποδήματα: Τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια επιδεινώνουν την προϋπάρχουσα προδιάθεση και αρχική παραμόρφωση του δακτύλου.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Όσοι ασθενείς πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βλαισό μεγάλο δάκτυλο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης που οδηγούν τον ασθενή στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό είναι:
- Πόνος τόσο στο μεγάλο δάκτυλο, όσο και από τα γειτονικά δάκτυλα
- Πρόβλημα πίεσης και υπερκεράτωσης, εξαιτίας των στενών παπουτσιών
- Έντονη οστική προπέτεια, στην εσωτερική πλευρά του μεγάλου δακτύλου, η οποία συνυπάρχει με την προοδευτική παραμόρφωση. Επίσης το μεγάλο δάκτυλο μετατοπίζεται προς το γειτονικό δεύτερο δάκτυλο, το οποίο προοδευτικά παραμορφώνεται και αυτό, έως ότου εφιππεύσει το ένα στο άλλο.
Ποια είναι η θεραπεία που ακολουθείται;
Συντηρητική θεραπεία: Περιλαμβάνει τη χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ επίσης προτείνονται φαρδιά, μαλακά, χωρίς τακούνι παπούτσια. Σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται πελματογράφημα, τοποθετούνται προθέματα σιλικόνης μεταξύ των δακτύλων και κατασκευάζονται ειδικοί πάτοι ή που βοηθούν την καλύτερη κατανομή του βάρους κατά τη βάδιση. Ωστόσο, η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να επιφέρει διόρθωση της παραμόρφωσης, αλλά βελτίωση σε ότι αφορά την συμπτωματολογία.
Χειρουργική θεραπεία: Προτείνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού υπόσχεται άμεση και αποτελεσματική θεραπεία του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Στοχεύει στη διόρθωση της παραμόρφωσης του μεγάλου, καθώς και των υπολοίπων δακτύλων, και είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.
Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δάκτυλου;
Κατά την χειρουργική επέμβαση πραγματοποιούνται οστεοτομίες, δηλαδή τομές στο οστό, και τενοντοτομές, με σκοπό να επιτευχθεί αλλαγή στον προσανατολισμό του δακτύλου και να ευθειαστεί. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαιτείται η χρήση υλικών σταθεροποίησης της οστεοτομίας, τα οποία αφαιρούνται στην συνέχεια. Διαδερμικές επεμβάσεις με μικρές τομές και ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση, διευκολύνουν την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς τόσο σε ότι αφορά τον πόνο, αλλά και τη γρήγορη κινητοποίηση. Η νοσηλεία μετεγχειρητικά είναι για ένα βράδυ, με το άκρο σε ανάρροπη θέση και παγοθεραπεία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας;
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας είναι:
- Στοχευμένη θεραπεία, κατευθείαν στο πάσχον σημείο
- Άμεση κινητοποίηση και ανώδυνη
- Εξαιρετικό αποτελέσματα λειτουργικά
- Τέλειο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς εμφανείς τομές
Πότε επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση;
Μετά τη διαδερμική διόρθωση και σταθεροποίηση του δακτύλου, η πλήρης αποκατάσταση επιτυγχάνεται μετά από περίπου ένα μήνα. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει κανονικά από την 2η ή 3η εβδομάδα και επανέρχεται πλήρως μετά από 40 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;
Μετά την επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δίνει οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη μετεγχειρητική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου που πρέπει να ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, ο ιατρός προτείνει τη χρήση ενός ειδικού παπουτσιού αποφόρτισης των μεταταρσίων για 5 – 6 εβδομάδες. Η βάδιση με ελάχιστη φόρτιση ξεκινάει μετά το πέρας των 2 εβδομάδων, φορώντας το ειδικό παπούτσι. Αν και η πλήρης φόρτιση του ποδιού είναι δυνατή, καλό είναι να αποφεύγεται, διότι προκαλεί έντονο οίδημα στο χειρουργημένο πόδι. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για 4 – 6 μήνες.
Ο Δρ. Παναγιώτης Κ. Καραμπίνας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της Ποδοκνημικής & Άκρου Ποδός σε Νοσοκομεία της Ελλάδα και του Εξωτερικού. Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πλήθος ερευνών και μελετών σχετικά με θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, σε περίπτωση που παρατηρήσετε τα συμπτώματα του βλαισού μεγάλου δακτύλου.