ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Οι εγχύσεις βιολογικών παραγόντων και η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια έχουν σκοπό να διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του οργανισμού για να αποκαταστήσουν χρόνιες παθήσεις.

Οι εγχύσεις βιολογικών παραγόντων αποτελούν μια συνήθη συντηρητική μέθοδο για την αποκατάσταση πολλών ορθοπαιδικών παθήσεων. Ανάλογα με την περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός ενδέχεται να συστήσει την έγχυση βιολογικών παραγόντων προτού σας προσφέρει την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας. Η θεραπεία είναι γνωστή και ως «θεραπεία με PRP» (Platelet Rich Plasma).

 

Η επούλωση του τραύματος

Ο οργανισμός μετά από ένα τραυματισμό, μέσα από τη διαδικασία της φλεγμονής, χρησιμοποιεί συστατικά του αίματος που ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης. Πολλές φορές, η περιοχή της βλάβης δε μπορεί να προμηθευτεί αρκετή ποσότητα από τα συστατικά αυτά (αυξητικούς παράγοντες) και η διαδικασία προχωρά αργά. Έτσι, οι μυοσκελετικές βλάβες μεταπίπτουν σε χρονιότητα με συνεχή πόνο και ενόχληση.

 

Γιατί χρησιμοποιούνται οι εγχύσεις βιολογικών παραγόντων;

Οι εγχύσεις βιολογικών παραγόντων χρησιμοποιούνται για να υπο-βοηθήσουν την επούλωση, ώστε αυτή να γίνει πιο γρήγορα. Οι αυξητικοί παράγοντες βρίσκονται ήδη αποθηκευμένοι σε κύτταρα του αίματος, τα αιμοπετάλια. Ουσιαστικά, με τις εγχύσεις τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν μαζικά αυξητικούς παράγοντες. Συνεπώς, η διοχέτευση αυξητικών παραγόντων στο σημείο της βλάβης διεγείρει τη διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή.

 

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία με εγχύσεις βιολογικών παραγόντων;

Κατά τη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, απαιτείται αρχικά η λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο ιατρείο και γίνεται ακριβώς όπως και σε μια αιμοληψία. Το δείγμα του αίματος τοποθετείται σε ένα μηχάνημα (φυγόκεντρος), το οποίο διαχωρίζει το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Η στιβάδα αυτή αναρροφάται σε σύριγγα και τελικά εγχέεται στο σημείο της βλάβης.

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία πριν την εφαρμογή της θεραπείας.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα μετά τις εγχύσεις βιολογικών παραγόντων;

Η θεραπεία δεν εμφανίζει την άμεση ύφεση των συμπτωμάτων, όπως γίνεται με τις φαρμακευτικές αγωγές. Μάλιστα, τις πρώτες 1 – 2 ημέρες ενδέχεται να προκληθεί μια ήπια επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η κλινική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη από την έβδομη ημέρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης εβδομάδας.

 

 

Είναι επικίνδυνη η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια;

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια δεν είναι επικίνδυνη. Απεναντίας, δεν υπάρχει κανένας φόβος ή κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση ή μετάδοση κάποιας νόσου. Η έγχυση μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος, η θεραπεία μπορεί να φθάσει μέχρι και τις τρεις εγχύσεις.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται οι εγχύσεις βιολογικών παραγόντων;

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα του PRP’s να επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης μυοσκελετικών βλαβών. Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στην εφαρμογή της θεραπείας σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις όπως:

 • μυϊκές θλάσεις
 • τενοντίτιδες
 • χονδροπάθεια επιγονατίδας

Ειδικότερα, η θεραπεία παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • τενοντίτιδα – περιαρθριτίδα ώμου
 • επικονδυλίτιδες του αγκώνα
 • τενοντίτιδα καρπού
 • τροχαντηρίτιδα του ισχίου
 • ιερολαγονιτίδα
 • τενοντίτιδα του γόνατος
 • τενοντίτιδα του αχίλλειου
 • τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα
 • πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άκανθα της πτέρνης
 • διαστρέμματα

 

Ο Δρ. Καραμπίνας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων και ειδικότερα των παθήσεων γόνατος και ισχίου. Ο ιατρός στοχεύει στην επούλωση των τραυματισμών με τον πλέον ανώδυνο και επωφελή τρόπο για τον ασθενή. Για αυτό, συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται σε νέες τεχνικές και μεθόδους, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις. Επικοινωνήστε κι εσείς μαζί του για να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού.