ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια επανορθωτική επέμβαση ανακατασκευής της αρθροπλαστικής του ισχίου. Σκοπό έχει να ανακουφίσει και να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα της άρθρωσης και εν τέλει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Γιατί κάποιος ασθενής να προχωρήσει σε μια επέμβαση για την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

Στην αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου καταλήγουν οι ασθενείς μετά από μια αποτυχία της ολικής αρθροπλαστικής. Η αποτυχία της αρθροπλαστικής έγκειται στη βλάβη που μπορεί να έχει υποστεί η πρωτογενής πρόθεση. Η φθορά μπορεί να ενδιαφέρει οποιοδήποτε τμήμα της πρόθεσης (κοτυλιαίο ένθετο ή/και μηριαίο στυλαιό), ακόμα και όλη την πρόθεση.

Ωστόσο, η αποτυχία της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή του γόνατος είναι σπάνιο φαινόμενο με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών της επέμβασης. Φυσικά, η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται επιπλέον από την κατάρτιση και εμπειρία του Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

 

Για ποιους λόγους αποτυγχάνει η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αποτυχία της πρωτογενούς αρθροπλαστικής έγκειται στη χαλάρωση της πρόθεσης και τη φθορά των υλικών από τα οποία αυτή αποτελείται και επέρχεται με την πάροδο των ετών. Μπορεί να διακριθεί σε σηπτική (μικροβιακή λοίμωξη) ή άσηπτη χαλάρωση των υλικών. Η πτώση και ένα κάταγμα στην περιοχή της αρθροπλαστικής μπορεί να οδηγήσει επίσης σε χαλάρωση της πρόθεσης και στην ανάγκη αναθεώρησης τμήματος ή/και ολόκληρης της αρθροπλαστικής.

 

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου
Με την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου επιτυγχάνεται η ανακατασκευή της αρθροπλαστικής του ισχίου, η οποία μπορεί να έχει φθαρεί με το χρόνο. Με την επανορθωτική επέμβαση:
Eξαλείφεται ο πόνος
Yπάρχει καλύτερη λειτουργικότητα της άρθρωσης
Eξασφαλίζεται η σταθερότερη συγκράτηση της πρόθεσης

 

Ποια συμπτώματα οδηγούν στην αναθεώρηση αρθροπλαστική ισχίου;

Κλινικά ο ασθενής με χαλάρωση των υλικών και φθορά της πρόθεσης εμφανίζει:

  • πόνο στη βουβωνική χώρα ή/και στον μηρό
  • δυσκολία στη βάδιση και στη φόρτιση του σκέλους
  • αδυναμία στην πραγματοποίηση των καθημερινών του δραστηριοτήτων

 

Η σημασία της διάγνωσης

Σημαντικό είναι και πρέπει να τονιστεί, ότι θα πρέπει να τεθεί σωστή διάγνωση ως προς τα αιτία της χαλάρωσης των υλικών της αρθροπλαστικής. Αυτό διότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για σηπτική ή άσηπτη χαλάρωση, έτσι ώστε να καθοριστούν το θεραπευτικό πλάνο και ο προχειρουργικός σχεδιασμός.

 

Τι περιλαμβάνει η διαγνωστική διαδικασία;

Πλήρης κλινικός κι εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξετάσεις αίματος, δείκτες φλεγμονής, παρακέντηση της άρθρωσης για λήψη αρθρικού υγρού, πλήρη ακτινολογικό έλεγχο και σπινθηρογράφημα οστών.

 

Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου: Η επέμβαση

Σε περιπτώσεις σηπτικής χαλάρωσης, πρέπει να γίνει αντιμετώπιση της λοίμωξης και αντικατάσταση της αρθροπλαστικής με νέα εμφυτεύματα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε δύο χρόνους. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρήζει απόλυτης συνεργασίας του χειρουργού με τον ασθενή.

Κατά την επέμβαση αφαιρούνται τα αρχικά υλικά και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια σε οστό. Η παλαιά αρθροπλαστική αντικαθίστανται με νέα εμφυτεύματα στον ίδιο χρόνο ή σε δεύτερο χρόνο (ανάλογα με την αιτία χαλάρωσης). Τα καινούρια εμφυτεύματα τοποθετούνται με σταθερότερη συγκράτηση της πρόθεσης και προσφέρουν ανώδυνη και καλύτερη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

 

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα απαιτητικό χειρουργείο και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό Ορθοπαιδικό, αλλά και τον ασθενή. Ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η επιλογή των σωστών υλικών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης.

 

Ο Δρ. Παναγιώτης Καραμπίνας είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός άρτια εκπαιδευμένος σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση παθήσεων ισχίου και γόνατος. Ο ιατρός έχει μετεκπαιδευτεί στην αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής στο Istituto Orthopedico Rizzoli (Μπολόνια, Ιταλία) και μέχρι σήμερα συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά και εκπαιδευτικά συνέδρια. Στόχος του είναι να προσφέρει στους ασθενείς θεραπευτικές επιλογές που τους απαλλάσσουν από τον πόνο και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Σε περίπτωση που αισθάνεσθε πόνο στο ισχίο, επικοινωνήστε με τον ιατρό, ώστε να εξετάσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.