ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Τί είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

H αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια Ελάχιστα Επεμβατική χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων της άρθρωσης του γόνατος.

Κατά την αρθροσκοπική προσέγγιση του γόνατος, γίνεται αφαίρεση ή αποκατάσταση των κατεστραμμένων μερών της άρθρωσης.

Στόχος της αρθροσκόπησης γόνατος είναι η απαλλαγή των ασθενών από τα δυσάρεστα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν, αλλά και η επιβράδυνση των νόσων όπως η οστεοαρθρίτιδα. Με την τεχνική αυτή, η κίνηση της άρθρωσης αποκαθίσταται και οι ασθενείς δεν αισθάνονται πλέον πόνο.

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης γόνατος
Η Eλάχιστα αυτή Επεμβατική Τεχνική προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς όπως:
Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
Ταχεία ανάρρωση

Αρθροσκόπηση γόνατος – Πώς πραγματοποιείται;

Η επέμβασης της αρθροσκόπησης γόνατος πραγματοποιείται δια μέσω 2-3 πολύ μικρών οπών. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός εισάγει στο εσωτερικό της άρθρωσης μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο, με τη βοήθεια της οποίας έχει πλήρη ορατότητα του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Ταυτόχρονα, εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία, με τα οποία ο Χειρουργός αφαιρεί με εξαιρετική ακρίβεια τους εκφυλισμένους ιστούς και αποκαθιστά τη βλάβη.

 

Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Στις βασικότερες ενδείξεις για τη διενέργεια της αρθροσκόπησης γόνατος περιλαμβάνονται οι εξής παθήσεις:

 • Ρήξη πρόσθιου χιαστού
 • Ρήξη μηνίσκου
 • Ρήξη οπίσθιου χιαστού
 • Εξάρθρημα Επιγονατίδας
 • Βλάβες αρθρικού χόνδρου
 • Φλεγμονές αρθρικού υμένα
 • Οστεοχόνδρινο κάταγμα
 • Σύνδρομό υμενικής πτυχής

 

Αρθροσκόπηση γόνατος – Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Γίνεται κατανοητό ότι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της αρθροσκόπησης γόνατος προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στον ασθενή, συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο αποκατάστασης. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα συνοψίζονται ως εξής:

 • Αναίμακτη, ανώδυνη και ατραυματική μέθοδος
 • Ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδος του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητες
 • Προστασία των γειτονικών ιστών
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Απόλυτη χειρουργική ακρίβεια και άριστη ορατότητα για τον χειρουργό
 • Άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα

 

Τί απαιτείται μετά την επέμβαση της αρθροσκόπησης γόνατος;

Έπειτα από την επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του, ενώ θα του δοθούν σαφείς μετεγχειρητικές  οδηγίες από τον Ορθοπαιδικό σχετικά με την αποκατάσταση του. Τις πρώτες ημέρες ενδέχεται να ζητηθεί από τον ασθενή να διατηρεί συχνά το πόδι υψωμένο και να τοποθετεί πάγο. Επιπλέον, ο ασθενής θα χρειαστεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενδυνάμωσης προκειμένου να ανακτήσει τη μυική δύναμη αλλά και το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

 

Ποιο είναι το κόστος της αρθροσκόπησης γόνατος;

Το κόστος της αρθροσκόπησης γόνατος θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Επιπλέον, το κόστος διαφέρει ανάλογα με το Νοσοκομείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση αλλά και με τα υλικά που θα επιλεγούν.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος της επέμβασης δεν θεωρείται υψηλό δεδομένου των πολλαπλών οφελών που προσφέρει. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Καραμπίνα.

Συμβουλευθείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Π. Καραμπίνα για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση.

Η αδιάληπτη επιστημονική κατάρτιση του Ιατρού, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία του, του επιτρέπουν να διενεργεί επεμβάσεις όπως η αρθροσκόπηση γόνατος με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.