ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια αρκετά επώδυνη πάθηση που είναι ιδιαίτερα συχνή στους δρομείς. Ο ασθενής συνήθως αισθάνεται έντονο πόνο στην πτέρνα και σε όλη την καμάρα του ποδιού μέχρι τα δάκτυλα. Ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, δηλαδή του ιστού που συνδέει το πρόσθιο με το οπίσθιο τμήμα του άκρου ποδός.

 

Ποια είναι τα αίτια;

Το βασικότερο αίτιο για την εμφάνιση της πάθησης είναι η καταπόνηση της πελματιαίας απονεύρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και τελικά σε φλεγμονή. Βέβαια, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης, όπως:

  • Ηλικία: Τα άτομα μεταξύ 40 – 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση
  • Παχυσαρκία
  • Εργασία: Η ορθοστασία επιβαρύνει την εμφάνιση της πάθησης
  • Αθλητές
  • Ανατομικά χαρακτηριστικά (π.χ. χαμηλή ή πολύ ψηλή καμάρα)
  • Χρήση ακατάλληλων υποδημάτων

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Ο ασθενής ταλαιπωρείται από έντονο πόνο, ο οποίος είναι αισθητός κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο. Πολλές φορές, ασθενείς αναφέρουν πως δυσκολεύονται ακόμα και να περπατήσουν από τον πόνο. Είναι, επίσης, πιθανό το συγκεκριμένο σύμπτωμα να είναι πιο έντονο μετά την άσκηση, κατά την ξεκούραση.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Επιπλοκές

Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν θεραπευθεί άμεσα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι ο χρόνιος πόνος στην πτέρνα, ο οποίος μπορεί να είναι ήπιος ή και εντονότερος ανά περιόδους. Επίσης, επειδή ο ασθενής δυσκολεύεται κατά τη βάδιση, επιβαρύνει το ισχίο ή τα γόνατά του προκαλώντας τους βλάβες.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητικές μεθόδους, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις επιλέγεται η χειρουργική οδός. Ανάλογα την περίπτωση, συστήνονται:
Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Παγοθεραπεία
Εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη διάγνωση, ώστε να διαπιστώσει την ακριβή αιτία του πόνου. Αρχικά, συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέταση. Έπειτα, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια επιπλέον απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία).

 

Ποια είναι η θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς, ο ιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η συντηρητική οδός που επιλέγεται σε αρχικό στάδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επιπλέον, ο ιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή την τοποθέτηση πάγου στο πάσχον σημείο (παγοθεραπεία) ανά χρονικά διαστήματα. Ανάλογα την περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να προχωρήσει σε θεραπεία με PRP. Η συγκεκριμένη ενέσιμη θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση πλάσματος στο πάσχον σημείο με σκοπό την ταχύτερη επούλωση της βλάβης.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις και εφόσον οι προηγούμενες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές, τότε μπορεί να γίνει χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται συνήθως στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής είναι νέος, αθλητής ή ο πόνος δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του.

 

Τι σχέση έχει η άκανθα πτέρνας με την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Εάν η φλεγμονή παραμένει στο σημείο για καιρό, τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα οστεόφυτο, η άκανθα πτέρνας. Η άκανθα εμφανίζεται ως ένα «επιπλέον οστό» σε μορφή πινέζας που ευθύνεται για οξύ πόνο στην πτέρνα.

 

Τρόποι πρόληψης

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης, ο ιατρός δίνει μερικές σημαντικές συμβουλές για την αποφυγή των έντονων συμπτωμάτων της πελματιαίας απονευρωσίτιδας:

  • Αποφεύγετε να φοράτε στενά παπούτσια
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάθος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σας
  • Εάν αθλείστε σε σκληρό έδαφος, επιλέξτε κατάλληλα παπούτσια και εξοπλισμό
  • Στην περίπτωση πόνου, σταματήστε την αθλητική δραστηριότητα και επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Καραμπίνας έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση όλου του εύρους των ορθοπαιδικών παθήσεων. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ανάγκες του ασθενούς και προσαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο ανάλογα με την περίπτωση. Παρουσιάζει πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ώστε να ενημερώνεται σχετικά με τις νέες χειρουργικές μεθόδους και τεχνικές. Επικοινωνήστε με τον ιατρό ήδη από τα πρώτα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας!