ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Τι είναι η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Ως τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή του τένοντα που συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη. Η πάθηση είναι γνωστή και ως τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα ή αλλιώς γόνατο του άλτη (jumper’s knee).

 

Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στην πάθηση;

Η πάθηση εμφανίζεται πολύ συχνά σε αθλητές. Κυρίως οι δρομείς ή οι άλτες και εκείνοι που ασχολούνται με την καλαθοσφαίριση (basket), την πετοσφαίριση (volley) ή το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιθανό να τραυματιστούν στο γόνατο. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του πάσχοντος σημείου και τελικά τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα.

 

Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;

Τα κύρια αίτια της τενοντοπάθειας είναι οι μικροτραυματισμοί και η επιβάρυνση του γονάτου που γίνεται κατ’ εξακολούθηση. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις (κάμψη και έκταση), οι απότομες κινήσεις και τα άλματα σε σκληρή επιφάνεια ενδέχεται να προκαλέσουν την καταπόνηση του τένοντα.

 

Σημεία προσοχής!

Η πάθηση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, διότι διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα (χρόνια τενοντίτιδα). Ένας εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός πρέπει να επιληφθεί του προβλήματος και να φροντίσει για την ταχεία αποκατάστασή του. Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ρήξη του τένοντα.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα;

Η κυριότερη ένδειξη πως κάποιος πάσχει από τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα είναι ο πόνος στην περιοχή της επιγονατίδας, της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατος. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος, όταν ο ασθενής προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα άλμα ή ακόμα και όταν περπατάει. Γενικότερα, οποιαδήποτε κάμψη ή έκταση του γονάτου προκαλεί έντονο πόνο και μεγάλη δυσφορία.

 

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα
Το Γόνατο του Άλτη αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά με την αποφυγή των έντονων δραστηριοτήτων για κάποιο χρονικό διάστημα. Συστήνεται:
Τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα
Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
Εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Είναι σημαντικό η διάγνωση να πραγματοποιείται από έναν ιατρό ειδικό στην παθήσεις του γόνατος. Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα διαγιγνώσκεται αρχικά με την κλινική εξέταση. Πιθανή ευαισθησία στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, αδυναμία κάμψης ή ακόμα και μικρή διόγκωση (οίδημα) μπορεί να σημαίνουν τενοντοπάθεια. Σε δεύτερο χρόνο, μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.

 

Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα: Θεραπεία

Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και ανάλογα την περίπτωση προτείνεται:

  • Αποφυγή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Χρήση πάγου (παγοθεραπεία) ανά διαστήματα που συστήνει ο ιατρός
  • Τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα στο γόνατο
  • Εγχύσεις με κορτιζόνη ή/και πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) που στοχεύουν στην εξάλειψη της φλεγμονής και την αντιμετώπιση της βλάβης

 

Μη συντηρητική θεραπεία

Η μη συντηρητική θεραπεία επιλέγεται στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν ή σε χρόνιες μορφές. Έτσι, όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις προηγούμενες μεθόδους, ο ιατρός μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη χειρουργική αποκατάσταση της τενοντοπάθειας. Αυτή η επιλογή, συμπεριλαμβάνει την αρθροσκοπική αντιμετώπιση της χρόνιας τενοντίτιδας.

Η χειρουργική θεραπεία είναι, επίσης, απαραίτητη στην περίπτωση που ο επιγονατιδικός τένοντας έχει αποκοπεί (ρήξη επιγονατιδικού τένοντα). Τότε, η συρραφή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο χειρουργικά.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Δεν υπάρχει μια κοινή θεραπεία για όλους. Η κατάλληλη θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς. Για αυτό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικά καταρτισμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό που θα είναι σε θέση να κρίνει ποια θεραπεία σας ταιριάζει καλύτερα.

 

Ο Δρ. Παναγιώτης Καραμπίνας έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων και παθήσεων του γονάτου. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο συγγραφικό έργο. Μετέχει σε επιστημονικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού και παρακολουθεί πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τεχνικές με απώτερο στόχο να προσφέρει στους ασθενείς του σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις.

Προγραμματίστε κι εσείς το ραντεβού σας!