ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί μια πάθηση του ισχίου που παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, αθλητές και άτομα μέσης ηλικίας. Δεν αποτελεί, δηλαδή, ένα από τα κατά κανόνα προβλήματα του ισχίου των ηλικιωμένων ατόμων. Η κυριότερη ένδειξη της πάθησης είναι ο οξύς πόνος που οφείλεται στην καταπόνηση και τριβή μεταξύ των δομών της άρθρωσης του ισχίου.

 

Η τριβή που προκαλεί την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από τη μηριαία κεφαλή και την κοτύλη. Η άρθρωση σχηματίζεται από τον κενό χώρο ανάμεσα σε αυτά τα δύο οστά, επιτρέποντας στο πόδι να κινείται. Χωρίς αυτή, τα οστά θα φθείρονταν εξαιτίας της πίεσης και της τριβής.

Ωστόσο, η πίεση και η τριβή που παρατηρείται κατά τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση οφείλεται στα λεγόμενα «οστεόφυτα». Τα οστεόφυτα αποτελούν πρόσθετα οστά που αναπτύσσονται στην μηριαία κεφαλή ή/και την κοτύλη. Ανάλογα με το σημείο όπου εντοπίζεται αυτό το επιπλέον οστό, ορίζονται και τα είδη της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

 

μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είδη

 

Τα είδη της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

 

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση Cam

 

Το επιπλέον οστό εντοπίζεται στη μηριαία κεφαλή. Εξαιτίας αυτής της ανωμαλίας, η μηριαία κεφαλή δεν μπορεί να κινείται ομαλά και προσκρούει στην κοτύλη.

 

 

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση Pincer

 

Το επιπλέον οστό εντοπίζεται στην κοτύλη. Προκαλεί πρόσκρουση της κοτύλης με το μηριαίο με αποτέλεσμα να υπάρχει βλάβη του επιχείλιου χόνδρου.

 

 

Συνδυασμός των δύο

 

Σε αυτή την περίπτωση, τα οστεόφυτα έχουν αναπτυχθεί τόσο στην μηριαία κεφαλή όσο και στην κοτύλη.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις αυτό που αισθάνεται ο ασθενής είναι οξύς πόνος στην περιοχή του ισχίου. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος με το βαθύ κάθισμα με το ισχίο σε έσω στροφή και να φτάνει μέχρι το γόνατο. Ο ασθενής συχνά δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει απλές κινήσεις ή ακόμα και να περπατήσει. Όσο η πάθηση δεν θεραπεύεται, τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται εντονότερα.

 

Θεραπεία για τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση θεραπεύεται:
με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
με παύση της έντονης αθλητικής δραστηριότητας και φυσικοθεραπείες
χειρουργικά με αρθροσκόπηση ισχίου

 

Η διάγνωση για τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Είναι σημαντικό ο ασθενής να συμβουλευτεί τον Ορθοπαιδικό ήδη από την έναρξη των συμπτωμάτων. Κι αυτό γιατί, η διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θεραπεία. Πολλές φορές, η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση συγχέεται με άλλες παθήσεις του ισχίου, όπως είναι η τροχαντηρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα. Έτσι, μια λεπτομερής διάγνωση μπορεί να υποδείξει τα αίτια του πόνου και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός συλλέγει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ακολουθεί μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία ή η μαγνητική τομογραφία, μπορούν να δώσουν μια καλύτερη εικόνα της πάσχουσας περιοχής.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση;

Ανάλογα με την κλινική εικόνα της πάθησης, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορούν να εξασθενίσουν με τη χρήση αναλγητικών και τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Παράλληλα, συστήνεται στους ασθενείς να απέχουν για κάποιο διάστημα από τυχόν αθλητικές δραστηριότητες και να μην καταπονούν το ισχίο τους.

Παράλληλα, οι φυσικοθεραπείες θα βοηθήσουν τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα και θα τον βοηθήσουν να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε προχωρημένο στάδιο, η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την αρθροσκόπηση ισχίου.

 

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι συχνή στους αθλητές;

Η πάθηση εντοπίζεται κυρίως σε νέους αθλητές υψηλού επιπέδου κατά την κάμψη ή την έσω στροφή του ισχίου. Οι άνδρες αθλητές του ποδοσφαίρου ή της καλαθοσφαίρισης (basket) φαίνεται να παρουσιάζουν συχνά μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Συνήθως, αναφέρουν χρόνιο πόνο στο μπροστινό μέρος του ισχίου που γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια του αγώνα ή μιας απαιτητικής προπόνησης.

 

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τα συμπτώματα της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

 

Ο Δρ. Καραμπίνας θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή και εμπεριστατωμένη διάγνωση, ώστε να αναδείξει την βαθύτερη αιτία των συμπτωμάτων. Ο ιατρός εξειδικεύεται στις αθλητικές κακώσεις, ενώ παράλληλα έχει πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση των παθήσεων του ισχίου. Έχει εκπαιδευτεί στη χειρουργική του ορθοπαιδικού τραύματος και την επανορθωτική χειρουργική ισχίου και γόνατος σε αναγνωρισμένες νοσοκομειακές κλινικές στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου στο εξωτερικό.