Η ρήξη αχιλλείου τένοντα αφορά στην ολική ή μερική καταστροφή («κόψιμο») του τένοντα που βρίσκεται στο πίσω-κάτω μέρος του ποδιού. Πρόκειται για μια σοβαρή κάκωση που επηρεάζει συνήθως τον ανδρικό πληθυσμό και τους αθλητές. Για αυτό και η ρήξη αχιλλείου τένοντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις.
Λίγα λόγια για τον αχίλλειο τένοντα
Ο αχίλλειος τένοντας αποτελείται από ένα πλήθος ιστών και συνδέει τους μύες της γάμπας (γαστροκνήμιο μυ και υποκνημίδιο μυ) με το οστό της πτέρνας. Ο αχίλλειος τένοντας είναι πολύ σημαντικός για την κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού και χάρη σε αυτόν μπορεί κανείς να περπατήσει ή να τρέξει.
Ποιοι εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο;
Εκείνοι που εκτίθενται πιο συχνά στον κίνδυνο είναι οι αθλητές, ωστόσο δεν αποκλείονται άτομα που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι αθλητές πολλές φορές καταπονούν υπερβολικά το σώμα τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Για αυτό το λόγο, τα αίτια της ρήξης του αχιλλείου εντοπίζονται κυρίως στην επιβάρυνση του τένοντα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.
Πρόληψης ρήξης αχιλλείου τένοντα
Η ρήξη αχιλλείου τένοντα, όπως και άλλες κακώσεις, μπορούν να αποφευχθούν, όταν η άσκηση γίνεται λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι σημαντικό να ακολουθείται η σωστή τεχνική και να υπάρχει ποικιλία στις ασκήσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται συνεχώς το ίδιο σημείο του σώματος. Εξίσου σημαντική είναι η προθέρμανση και η αποθεραπεία πριν και μετά την άσκηση αντίστοιχα.
Συχνότερα αίτια | Παράγοντες κινδύνου |
Έντονη αθλητική δραστηριότητα | Παχυσαρκία |
Απρόσεκτες κινήσεις (π.χ. μετά από αναπήδηση ή άλμα) | Ηλικία |
Πτώση από μεγάλο ύψος | Φύλο |
Λήψη αντιβιοτικών |
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης αχιλλείου τένοντα;
Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει τα εξής συμπτώματα:
- Ξαφνικός και οξύς πόνος
- Οίδημα κοντά στην πτέρνα
- Αδυναμία στήριξης στα δάκτυλα του τραυματισμένου ποδιού
- Δυσκολία στο περπάτημα
Ρήξη αχιλλείου τένοντα: Διάγνωση
Όταν ο ασθενής εντοπίσει τα συμπτώματα, πρέπει άμεσα να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ιατρό. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη διάγνωση, λαμβάνοντας αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Έπειτα, θα προχωρήσει στην ψηλάφηση του πάσχοντος σημείου. Συνήθως, όταν υπάρχει ρήξη αχιλλείου τένοντα, είναι αισθητό ένα «κενό» στο σημείο όπου εκείνος έχει αποκοπεί. Μάλιστα, ένα ακόμα σημάδι της ρήξης είναι η αδυναμία κάμψης και έκτασης του ποδιού. Σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον ιατρό, ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Ρήξη αχιλλείου τένοντα: Θεραπεία
Ο ιατρός λαμβάνει υπόψη την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εκείνον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία της ρήξης αχιλλείου τένοντα είναι χειρουργική με κλειστή ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ή ανοιχτή επέμβαση. Οι συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και δεν ενδείκνυνται.
Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση;
Ο ασθενής προετοιμάζεται κατάλληλα για τη χειρουργική επέμβαση και ανάλογα την περίπτωση, υπόκειται σε μερική ή γενική αναισθησία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, αρχικά, πραγματοποιεί μικρές οπές στο δέρμα ακριβώς πάνω από το πάσχον σημείο. Έπειτα, προχωρά στη διαδερμική συρραφή του τένοντα με αποτέλεσμα την «επανένωση» του. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετεγχειρητικά;
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής πρέπει να ξεκουραστεί και να μην πραγματοποιεί απότομες κινήσεις. Απαιτείται η τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα στο πόδι, ώστε να σταθεροποιηθεί το σημείο και να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη. Περίπου 2 – 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ο νάρθηκας αφαιρείται. Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ειδικής ιατρικής μπότας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται σταδιακά. Συνήθως, οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις, με προσοχή, μετά από ένα διάστημα 2 – 3 μηνών.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Καραμπίνας έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αθλητών και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Ο ιατρός έχει προϋπηρεσία σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και συμμετέχει ενεργά σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί.