ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δρ. Καραμπίνας Παναγιώτης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 

Ο Παναγιώτης Καραμπίνας γεννήθηκε το 1972 στη Λάρισα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τον Σεπτέμβριο του 1993 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια  Ιταλίας. Απεφοίτησε τον Μάρτιο του 2001 με βαθμό Λίαν Καλώς.

Υπηρέτησε στη Πολεμική Αεροπορία ως έφεδρος Αξιωματικός από τον Φεβρουάριο του 2002 έως τον Νοέμβριο του 2003 (21 μήνες) ασκώντας τα καθήκοντα ιατρού στις Μονάδες Εκπαίδευσης Ικάρων Καλαμάτας και Τατοίου καθώς και σε Πολεμική Μοίρα Πτέρυγας Μάχης Λάρισας. Άσκησε την ορθοπαιδική στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας  για διάστημα 9 μηνών, τα καθήκοντα Αγροτικού Ιατρού στο Περιφερικό Ιατρείο Βαγίων το 2004 (3 μήνες) και Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2006 (9 μήνες).

Ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Ναυπλίου από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2005 και στην Ορθοπαιδική Χειρουργική Παίδων στο Γ.Ν. Παίδων Αγ. Κυριακού από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2007. Εξειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική στην Α’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Ατυχημάτων Αθηνών ΚΑΤ, με διευθυντές τούς Καθ. Π. Σουκάκο, Καθ. Δ. Σ. Κορρέ και Αν. Καθ. Κ. Σ. Νικολόπουλο από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2011 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών και το Ιούνιο του 2014 ορκίσθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη μέχρι σήμερα επιστημονική του δραστηριότητα έχει παρουσιάσει μελέτες και έρευνες σε εθνικά (56) και διεθνή (31)  συνέδρια. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και συνεδρίων (80) επιστημονικού ενδιαφέροντος με εθνική και διεθνή συμμετοχή. Έχει δημοσιεύσει στην διεθνή (23) και στην ελληνική (12) βιβλιογραφία μελέτες. Το συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνει μεταφράσεις ξενόγλωσσων επιστημονικών συγγραμμάτων και συγγραφή κεφαλαίων σε ελληνικά και ξένα  συγγράμματα.

Είναι μέλος του  Κολέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ), της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ), της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΟ), του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρία (ΕΑΕ) και της International Society of Orthopaedic Europe and Traumatology (SICOT), καθώς και άλλων εταιριών επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα κατέχει την θέση του Πανεπιστημιακού Υποτρόφου στην Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική κλινική του ΚΑΤ και τη θέση Επιμελητού Εξωτερικών Ιατρείων και Επειγόντων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Όμιλος Ιατρικού). Εκπαιδεύτηκε στην ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκατάστασης καθώς και στις αθλητικές κακώσεις και την αρθροσκοπική αποκατάσταση αυτών στην Ιταλία στο ‘Istituto Orthopedico Rizzoli, Bologna’ και στο ‘Universita di Pavia, IRCCS Ospedale San Mateo’ μετά από υποτροφίες των Ευρωπαϊκών Ορθοπαιδικών Εταιριών SICOT και EFORT. Τελευταία συμμετείχε στην Μετεκπαιδευτική Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Hospital of Special Surgery (HSS) στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών με Υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επαγγελματική εμπειρία

Βαρύτητα, εύρος και ποιότητα ιατρικών πράξεων στα τμήματα προϋπηρεσίας
Υπηρεσία Υπαίθρου

Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου, υπηρέτησα στην Χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής. Ανέλαβα πλήρη καθήκοντα βοηθού ειδικευόμενου, ενώ βοήθησα σε ικανό αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, πραγματοποιώντας ως χειρουργός ένα μέρος από αυτές.

Ιατρικό έργο ως ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας υπηρέτησα στην Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Ναυπλίου παρακολουθώντας ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, συμμετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα εφημεριών του Χειρουργικού και Ορθοπαιδικού Τμήματος, ενώ πραγματοποίησα αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων ως χειρουργός και ως βοηθός.

Ιατρικό έργο ως ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας υπηρέτησα στην Α’ Παιδο-Ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών “Π.&Α. Κυριακού, συμμετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα εφημεριών του Ορθοπαιδικού Τμήματος, ενώ πραγματοποίησα αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων ως χειρουργός και ως βοηθός.
Ολοκλήρωσα την ειδικότητα υπηρετώντας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικό και στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείο Γ.Ν. ΚΑΤ. Συμμετείχα ενεργά στο ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα εφημεριών, εξετάζοντας ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και πραγματοποιώντας πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων (390 ως χειρουργός, 1680 ως βοηθός). Εκπαιδεύτηκα στη χειρουργική του Ορθοπαιδικού Τραύματος και στην αντιμετώπιση του Πολυτραυματία λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών. Παράλληλα εκπαιδεύτηκα στις Αρθροσκοπικές τεχνικές αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, στην Επανορθωτική Χειρουργική του Γόνατος και του Ισχίου με μεγάλο αριθμό επεμβάσεων. Επίσης, εκπαιδεύτηκα και στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης (εκφυλιστικές παθήσεις, τραύμα, παθήσεις μεσοσπονδυλίου δίσκου), με συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.

Ιατρικό έργο ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ

Εργάσθηκα ως κατ’ επίσκεψιν Ορθοπαιδικός Χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ΚΑΤ-ΕΚΑ, (Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων), όπου ανταποκρίθηκα πλήρως στα καθήκοντά μου, αναλαμβάνοντας τη θεραπεία και παρακολούθηση σημαντικού αριθμού ασθενών με σύνθετα Ορθοπαιδικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο ΚΑΤ-ΕΚΑ, με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας τόσο στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στους Νοσηλευόμενους ασθενείς του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκαν μεγάλος αριθμός ιατρικών επισκέψεων και εκτιμήσεων.

Ιατρικό έργο ως Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργάσθηκα στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν. ΚΑΤ ως Επιστημονικός Συνεργάτης, Ειδικός Συνεργάτης και Πανεπιστημιακός Υπότροφος όπου ανταποκρίθηκα πλήρως στα Επιστημονικά, Διδακτικά και Κλινικά καθήκοντά μου. Κατά την διάρκεια της θητείας μου συμμετείχα ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής, στο ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα εφημεριών, εξετάζοντας ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και πραγματοποιώντας πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων. Επιπλέον, συμμετείχα στην κλινική και χειρουργική εκπαίδευση των ειδικευόμενων Ορθοπαιδικών και των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Αντιπροσώπευσα την Πανεπιστημιακή κλινική με τη συμμετοχή μου σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων με ομιλίες, παρουσιάσεις και ανακοινώσεις επιστημονικών άρθρων καθώς και με την συγγραφή σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και αναγνωσιμότητας.

Προϋπηρεσία σε εξειδικευμένα κέντρα του Εξωτερικού

Με υποτροφία της SICOT, (Visiting Fellowship: SICOT meet SICOT), εργάστηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΄Universita di Pavia, ITALY, IRCCS Ospedale San Mateo΄. Θεματολογία της υποτροφίας οι τεχνικές ΄MIS Knee Arthroplasty/ Hip Arthroplasty and Revision΄ υπό τον Καθ. Fr. Benazzo το Νοέμβριο του 2013.
Επίσης εργάσθηκα στο Istituto Orthopedico Rizzoli, Ιταλίας, το οποίο είναι τριτοβάθμιο Ορθοπαιδικό Ερευνητικό Κέντρο, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρίας (EFORT Travelling Fellowship). Θεματολογία της υποτροφίας τεχνικές ΄AMIS Hip Arthroplasty / Matched patient knee arthroplasty΄, υπό την επίβλεψη του Καθ. Giannini το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014.
Τέλος με υποτροφία του Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία του Νοσοκομείου Της Νέας Υόρκης (HSS, Hospital of Special Surgery) το 2017 είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και να εκπεδευτώ στις τελευτάιας γενεάς τεχνικές στην αρθροπλαστική του ισχίου και γόνατος καθώς και στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων.
Κατά την διάρκεια των υποτροφιών μου επιτέλεσα κατά κύριο λόγο κλινικό έργο, εξετάζοντας μεγάλο αριθμό ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και μεταξύ άλλων απέκτησα εμπειρία στην εξέταση και αντιμετώπιση ασθενών με σύνθετες παθήσεις του ισχίου και του γόνατος, με επιπλοκές καταγμάτων και αρθροπλαστικών. Παράλληλα συμμετείχα σε ποικίλης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις (ολικές αρθροπλαστικές ισχίου (πρωτοπαθείς και αναθεωρήσεις), ολικές αρθροπλαστικές γόνατος, οστεοτομίες μηριαίου, ενδαρθρικές επεμβάσεις του ισχίου, αρθροσκόπηση ισχίου και γόνατος, επεμβάσεις σε αθλητικές κακώσεις και τραυματιολογία) ενώ πραγματοποίησα ως χειρουργός αριθμό από αυτές.