Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου, η οποία είναι αποτέλεσμα φθοράς του προστατευτικού χόνδρου. Η αρθρίτιδα αποτελεί τον συχνότερο παράγοντα που προκαλεί πόνο στην άρθρωση αλλά και μείωση της κινητικότητας του ασθενούς. Ως εκ τούτου, η ποιότητα ζωής των ασθενών μειώνεται σημαντικά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση η οποία προσβάλει μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού άνω των 50 ετών.

 

Αρθρίτιδα: Πώς ταξινομείται;

Η αρθρίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί με βάση τα αίτια που την προκαλούν ως εξής:

 • Οστεοαρθρίτιδα: Αποτελεί την συχνότερη μορφή αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο, η εξέλιξη της οποίας επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί στην αδυναμία βάδισης και στήριξης στην άρθρωση.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτού του είδους η αρθρίτιδα αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο μεταξύ άλλων συχνά προσβάλει και την άρθρωση του ισχίου. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή της άρθρωσης, την παραμόρφωση αυτής και τη σταδιακή καταστροφή της.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα: Πρόκειται για την αρθρίτιδα που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό της άρθρωσης, όπως για παράδειγμα έπειτα από κάκωση ή κάταγμα.

 

Οστεοαρθρίτιδα: Ποια τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου;

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια πολυπαραγοντική πάθηση. Στα κύρια αίτια εμφάνισης της νόσου περιλαμβάνονται η άσκηση υπέρμετρης πίεσης στην άρθρωση, επιδεινούμενη με την εξέλιξη της πάθησης και την παραμόρφωση της άρθρωσης. Παράλληλα, η πάθηση αυτή συχνά επιβαρύνετε μετά από κάποιο τραυματισμό της άρθρωσης (κακωση αρθρικού χόνδρου, μηνίσκου, κάταγμα).

Λιγότερο συχνά, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα ελαττωματικό γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην παραγωγή του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Στους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας συγκαταλέγονται:

 • Η ηλικία
 • Το φύλο – Οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένε πιθανότητες σε σχέσης με το ανδρικό φύλο
 • Η παχυσαρκία
 • Η έντονη χειρωνακτική εργασία
 • Η κληρονομικότητα
 • Ο τραυματισμός

 

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Σύγχρονη Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος, η οποία σε συνδυασμό με Πρωτόκολλα Ταχείας Κινητοποίησης επιτρέπει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών και την ταχεία ανάρρωση των ασθενών.
Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα
Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
Ταχεία ανάρρωση

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ίδια με τα συμπτώματα που προκαλεί η αρθρίτιδα σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος. Πρόκειται για συμπτώματα τα οποία γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στους ασθενείς, καθώς προκαλούν έντονο πόνο.

Το αίσθημα πόνου επιδεινώνεται με την καταπόνηση της άρθρωσης, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανίζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Ο πόνος εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και στους γλουτούς, ενώ αντανακλά ακόμη και στο γόνατο στην περίπτωση της αρθρίτιδας του ισχίου. Ταυτόχρονα, η οστεοαρθρίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση και συνεπώς τα συμπτώματα της εντείνονται με την πάροδο του χρόνου.

Γίνεται κατανοητό ότι τα συμπτώματα της πάθησης περιορίζουν την καθημερινή ζωή του ασθενούς, καθώς επηρεάζουν την ικανότητα βάδισης και την ψυχολογία του ασθενή.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι συντηρητική στα πρώτα στάδια της πάθησης και έχει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας για την αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης και την επαναφορά της κινητικότητας του ασθενούς είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Πρόκειται για μια Σύγχρονη Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο, η οποία σε συνδυασμό με Πρωτόκολλα Ταχείας Κινητοποίησης επιτυγχάνεται η αντικατάσταση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών με ειδική πρόθεση και η άμεση κινητοποίηση του ασθενή.

Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει:

 • Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα
 • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
 • Ελάχιστο χρόνο νοσηλείας
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Καραμπίνας Παναγιώτης έχει εκπαιδευτεί στην Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και του Γόνατος στο Πανεπιστήμιο Istituto Orthopedico Rizzoli της Μπολόνια Ιταλίας και στην Νέα Υόρκη Αμερικής στο Εξειδικευμένο Νοσοκομείο HSS. Η επιστημονική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την πολυετή του εμπειρία επιτρέπουν στον Δρ. Καραμπίνα να προσφέρει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα στους ασθενείς του.