ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Ένα συχνό πρόβλημα των χεριών είναι η περιφερική συμπιεστική νευροπάθεια, γνωστή ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η πάθηση εμφανίζεται στην περιοχή του καρπού και ειδικότερα στην παλαμιαία επιφάνεια, με επίκεντρο το μέσο νεύρο του χεριού.

Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα στην παλάμη και καταλήγει στα δάκτυλα του χεριού. Για αυτό και τα συμπτώματα της πάθησης εντοπίζονται σε όλη αυτή την επιφάνεια.

 

Ανατομία του καρπιαίου σωλήνα

Το έδαφος του καρπιαίου σωλήνα αποτελούν τα οστά του καρπού και την οροφή του ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Μέσα στον σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι τένοντες της κάμψεως των δακτύλων. Η ελαστικότητα της δομής είναι περιορισμένη. Έτσι, η αύξηση του όγκου των περιεχομένων ιστών οδηγεί σε πίεση του μέσου νεύρου.

 

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι γυναίκες. Αυτό γιατί, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στην πάθηση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Υψηλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι άτομα που η εργασία τους απαιτεί κάμψη του καρπού. Γίνεται λόγος για επαγγελματίες όπως βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες ή ταμίες.

 

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Τα αίτια της αύξησης της πίεσης του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι πολλά και κάποιες φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ωστόσο, τα πιο συχνά αίτια του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι:

  • Η έντονη χρήση των χεριών
  • Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
  • Παλαιά κατάγματα
  • Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις, (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (π.χ. υπερθυρεοειδισμός)

Μάλιστα, κάποιες φορές το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη.

 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Συμπτωματολογία

Το κυριότερο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα στα δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται παραισθησίες, αιμωδίες ή αίσθημα καψίματος ειδικά στον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο. Βέβαια, δεν αποκλείεται η πιθανή συμμετοχή όλων των δακτύλων που νευρώνονται από το μέσο νεύρο (εξαιρούνται το μισό ωλένιο του παράμεσου και του μικρού δάκτυλου).

 

 

Πώς εμφανίζονται και πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα;

Στην αρχή το μούδιασμα είναι παροδικό και η συμπτωματολογία υποτροπιάζει με την υπέρχρηση του χεριού. Με την πάροδο του χρόνου, το μούδιασμα γίνεται μόνιμο και εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες.

Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν ή βελτιώνονται με την ανύψωση του μέλους. Αντίθετα, επιδεινώνονται όταν ο καρπός βρίσκεται σε κάμψη, όπως κατά την οδήγηση ή ακόμα κατά το διάβασμα ενός βιβλίου. Συνήθως, ο ασθενής προσπαθεί να ανακουφιστεί τινάζοντας το χέρι.

Ακόμα, δεν είναι σπάνιο ο πόνος να αντανακλά κεντρικότερα του καρπού, στο αντιβράχιο, στον αγκώνα ή ακόμα και στον ώμο. Με την εξέλιξη της πάθησης συνυπάρχει και αδυναμία σύλληψης, με αποτέλεσμα να πέφτουν αντικείμενα από το πάσχον χέρι.

Όταν η πάθηση έχει παραμεληθεί, ενδέχεται να εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία και αδυναμία χρήσης του αντίχειρα. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μυϊκής ατροφίας.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση είναι ως επί το πλείστον κλινική. Πραγματοποιείται με τον έλεγχο της αισθητικότητας και της μυϊκής ισχύος του χεριού και με συγκεκριμένες δοκιμασίες προσέλκυσης των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Τα κλινικά συμπεράσματα είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν με ηλεκτρομυογράφημα των άκρων και έλεγχο της αγωγιμότητας των νεύρων.

 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Χειρουργική Αντιμετώπιση
Διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα και αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.
Ασφαλής επέμβαση
Ελάχιστα επεμβατική τεχνική
Άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα

 

Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η θεραπεία είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια και χειρουργική, όταν εγκατασταθεί η συμπτωματολογία και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Στα συντηρητικά μέσα συμπεριλαμβάνονται νάρθηκες και συστήνεται η αποφυγή κάμψεως του καρπού. Τις περισσότερες φορές, η ανάπαυση και η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Όταν, όμως, ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε είναι απαραίτητη η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μιας μικρής διάρκειας επέμβαση που πραγματοποιεί αποτελεσματικά ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός.

 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου επιτυγχάνεται μετά τη διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου. Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια ασφαλή και ελάχιστα επεμβατική τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μετά το χειρουργείο, ο πόνος και το μούδιασμα αποχωρούν. Το αίσθημα αδυναμίας μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται από πόσο πολύ ήταν πιεσμένο το νεύρο.

 

Ποια είναι τα στάδια αποκατάστασης μετεγχειρητικά;

Μετεγχειρητικά, περίπου 10 – 12 μέρες μετά την επέμβαση, πραγματοποιείται η αφαίρεση των ραμμάτων. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ωστόσο, πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή των βαριών εργασιών. Η πλήρης δραστηριότητα επιτρέπεται κανονικά έπειτα από ένα χρονικό διάστημα σχεδόν 3 εβδομάδων.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Παναγιώτης Καραμπίνας παρουσιάζει πλούσιο ιατρικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πολυετής του εμπειρία στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων, του επιτρέπει να εφαρμόζει τα ιατρικά πρωτόκολλα με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί.