ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τι είναι το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ή αλλιώς «Γόνατο του Δρομέα» είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης. Προκαλείται εξαιτίας της υπερβολικής τριβής του περιφερικού τμήματος της ταινίας πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο. Η πάθηση είναι αρκετά συχνή στους αθλητές κυρίως στους δρομείς, εξαιτίας την επαναλαμβανόμενης κάμψης και έκτασης του γόνατος.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Η λαγονοκνημιαία ταινία συμβάλλει σημαντικά στην κίνηση (κάμψη και έκταση) του ποδιού. Αποτελεί μια παχιά περιτονία – τη μεγαλύτερη του ανθρωπίνου σώματος – που ξεκινάει από την άρθρωση του ισχίου (από τη λαγόνιο ακρολοφία) και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος (στην εγγύς κνήμη).

Ποια είναι τα συμπτώματα για το Γόνατο του Δρομέα;

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται το σύνδρομο είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Στην αρχή, ίσως ο πόνος να είναι ήπιος και διάχυτος, αλλά στη συνέχεια γίνεται πιο οξύς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής εντοπίζει τον πόνο κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης. Εάν, το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε ο πόνος μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση. Συχνά, ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο αθλητής τρέχει σε κατηφόρα ή βρίσκεται σε καθιστή θέση.

 

Πώς τίθεται η διάγνωση για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Η διάγνωση αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, αφού τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων παθήσεων (π.χ. ρήξη πρόσθιου χιαστού). Για αυτό, ο ιατρός που θα κάνει τη διάγνωση θα πρέπει εξειδικευμένος και άρτια καταρτισμένος. Αφού συλλέξει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση. Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει τυχόν οίδημα στην περιοχή και θα συστήσει τη διεξαγωγή ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.

 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας θεραπεύεται με τις εξής μεθόδους:
Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Θεραπεία με PRP
Φυσικοθεραπείες

 

Ποια είναι η θεραπεία για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Η θεραπεία για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας μπορεί να είναι συντηρητική, αλλά και χειρουργική. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αναλάβει να εξετάσει σε βάθος την εκάστοτε περίπτωση και ανάλογα με τη διάγνωση και τις ανάγκες του ασθενούς, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται όταν η πάθηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την ξεκούραση και την προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, μπορεί να ακολουθήσει παγοθεραπεία, δηλαδή η χρήση πάγου για περίοδο 15 -20 λεπτών ανά μία ώρα. Ανάλογα την περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός θα χορηγήσει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η θεραπεία με PRP μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της βλάβης. Στην ουσία, πρόκειται για ενέσιμη βιολογική θεραπεία κατά την οποία εγχέεται στο σημείο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

 

Ασκήσεις και Φυσικοθεραπεία

Ασκήσεις διατάσεων, όπως φαίνονται παρακάτω, ίσως είναι εξίσου βοηθητικές. Γενικότερα, ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ισχίου και του μέσου γλουτιαίου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Ανάλογα με την περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή. Εκείνος θα σας βοηθήσει να επανέλθετε όσο το δυνατόν συντομότερα στις δραστηριότητές σας μετά τη θεραπεία που θα σας υποδείξει ο ιατρός.

γόνατο του δρομέα ασκήσεις

Ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του ιατρού για την ταχεία ανάρρωσή του. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να απέχει από τις αθλητικές του δραστηριότητες και να ξεκουράζεται. Η επιστροφή του στο τρέξιμο θα πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς επίσης δεν θα πρέπει να παραλείπονται μια καλή προθέρμανση και αποθεραπεία.

 

Ο Δρ. Καραμπίνας είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων. Εκτός των άλλων, ο ιατρός είναι μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Δίνει μεγάλη σημασία στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και στοχεύει στην όσο το δυνατόν αμεσότερη επιστροφή του στις δραστηριότητές του. Επικοινωνήστε μαζί του και προγραμματίστε κι εσείς το δικό σας ραντεβού!