Τι είναι η επιγονατίδα;
Επιγονατίδα ονομάζεται το οστό που «καλύπτει» την άρθρωση του γόνατος. Έχει τριγωνικό σχήμα και αποτελείται από τη βάση και την κορυφή. Στην οπίσθια όψη της βρίσκεται η αρθρική επιφάνεια, το σημείο εκείνο, όπου συνδέεται το οστό με την άρθρωση. Η επιγονατίδα αποτελεί το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχηματίζεται μέσα στους τένοντες του τετρακεφάλου μυός.
Ποιος είναι ο ρόλος της επιγονατίδας;
Ο ρόλος της επιγονατίδας είναι να ελέγχει και να διευκολύνει την κίνηση του γόνατος. Από τη μια επιτρέπει την κάμψη και την έκταση του γόνατος, βοηθώντας τον τετρακέφαλο μυ, χωρίς να προκαλούνται τριβές, ενώ από την άλλη προστατεύει την άρθρωση.
Τι είναι το εξάρθρημα επιγονατίδας;
Ως εξάρθρημα επιγονατίδας ορίζεται η τέλεια παρεκτόπιση της επιγονατίδας προς την εξωτερική πλευρά. Κατά τη μετατόπιση, το οστό της επιγονατίδας «αποχωρίζεται» τη μηριαία τροχιλία, όπου βρίσκεται φυσιολογικά, προκαλώντας την αστάθεια του γόνατος.
Ποιοι παράγοντες προκαλούν το εξάρθρημα της επιγονατίδας;
Το εξάρτημα επιγονατίδας προκαλείται είτε εξαιτίας κάποιου σοβαρού τραυματισμού είτε εξαιτίας κάποιας αναπτυξιακής δυσπλασίας. Παράγοντες που συνήθως συμβάλουν στην επιβάρυνση της επιγονατίδας και τελικά προκαλούν την εξάρθρωσή της είναι:
- Παχυσαρκία
- Μυική αδυναμία
- Έντονες αθλητικές δραστηριότητες
- Απότομες κινήσεις
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Τα συχνότερα συμπτώματα του εξαρθρήματος επιγονατίδας που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι:
- Οξύς πόνος στο γόνατο
- Οίδημα στην περιοχή
- Παραμόρφωση του γόνατος
- Δυσκολία στο περπάτημα
- Αστάθεια
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από εξάρθρημα επιγονατίδας;
Εξάρθρημα επιγονατίδας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο. Βέβαια, οι περισσότεροι ασθενείς είναι άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή το χορό και γενικότερα άτομα νεαρής ηλικίας που εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους τραυματισμού, εξαιτίας των έντονων καθημερινών δραστηριοτήτων.
Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα επιγονατίδας;
Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι μια πάθηση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ανάλογα την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να επαναφέρει την επιγονατίδα στη θέση της με ειδικές ήπιες κινήσεις και να προτείνει τη χρήση ειδικού νάρθηκα για περίπου ένα μήνα.
Βέβαια, η χειρουργική αντιμετώπιση επιφέρει άμεσα αποτελέσματα χωρίς των κίνδυνο υποτροπών. Το χειρουργείο διενεργείται μόνο από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό και εξαρτάται από το είδος της βλάβης, όπως επίσης και από τον ίδιο τον ασθενή. Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και διενεργείται αρθροσκοπικά.
Η αρθροσκόπηση γόνατος για την αντιμετώπιση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του εξαρθρήματος επιγονατίδας. Δεδομένου ότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, δεν προκαλεί πόνο και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Κατά την αρθροσκόπηση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές στο γόνατο, ώστε να μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο και ορατότητα στο εσωτερικό της άρθρωσης. Έτσι, η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται κατευθείαν στο σημείο της βλάβης, χωρίς να καταστρέφονται οι γειτονικοί ιστοί.
Εξάρθρημα επιγονατίδας στον αθλητισμό
Εξαιτίας της φύσης της αθλητικής δραστηριότητας, πολλοί αθλητές ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Το εξάρθρημα επιγονατίδας μπορεί να προέλθει είτε από ένα χτύπημα εξ επαφής, πτώση, ή ακόμα και από μια απότομη κίνηση. Ο πόνος είναι οξύς, με αποτέλεσμα ο αθλητής να μην μπορεί να ελέγξει το γόνατό του και να πέφτει στο έδαφος. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.
Για αυτό, συνήθως, προτείνεται η χειρουργική θεραπεία. Σε περιπτώσεις νέων αθλητών που χρειάζεται να επανέλθουν άμεσα στις αθλητικές τους υποχρεώσεις, το χειρουργείο είναι η κατάλληλη λύση.
Πολλοί είναι οι αθλητές που προσφεύγουν στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Παναγιώτη Καραμπίνα, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς, αφού ο ίδιος ειδικεύεται στις επεμβάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος επιγονατίδας και γενικότερα των αθλητικών κακώσεων.