Τραυματισμός από ατύχημα, πτώση ή φυσικούς παράγοντες, λόγω ηλικίας, στην περιοχή του γοφού μπορεί να προκαλέσει κάταγμα ισχίου. Τα κατάγματα τείνουν να είναι εξαιρετικά επώδυνα και ο ασθενής αδυνατεί να κινηθεί ή να πραγματοποιήσει απλές καθημερινές δραστηριότητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κάταγμα ισχίου πρέπει να θεραπευτεί άμεσα, καθώς μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
Ποιοι είναι οι τύποι καταγμάτων ισχίου;
Τα κατάγματα ισχίου διακρίνονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εντοπίζεται η κάκωση, τα κατάγματα διαχωρίζονται σε:
Ενδοαρθρικά κατάγματα ή Υποκεφαλικά κατάγματα
| Υποκεφαλικό κάταγμα: Αυτό το είδος κατάγματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς μπορεί να συνδέεται με την πτώση του αιματοκρίτη. Η αποκατάσταση είναι χειρουργική και συνήθως ως μέθοδος επιλέγεται η κοχλίωση σε απαρεκτόπιστα κατάγματα και η αρθροπλαστική του ισχίου σε παρεκτοπισμένα.
|
Διατροχαντήρια κατάγματα
| Σταθερά και ασταθή κατάγματα: Πρόκειται για εξωαρθρικά κατάγματα που εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα του μηριαίου και του ελάσσονος τροχαντήρα. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική με ενδομυελική ήλωση του κατάγματος.
|
Υποτροχαντήρια κατάγματα
| Ασταθή κατάγματα: Συμβαίνουν κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα και ανήκουν στα εξωαρθρικά κατάγματα. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και η μέθοδος που ακολουθείται είναι η ενδομυελική ήλωση του κατάγματος.
|
Ποια είναι τα αίτια για το κάταγμα ισχίου;
Το κάταγμα ισχίου προκαλείται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στην περιοχή. Ο τραυματισμός μπορεί να επέλθει είτε μετά από κρούση είτε μετά από πτώση. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι τείνουν να επιβαρύνουν την κατάσταση και να καθιστούν πιθανότερο τον τραυματισμό. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
- Η οστεοπόρωση: Άτομα με οστεοπόρωση παρουσιάζουν αδυναμία των οστών και είναι πιο ευάλωτα στα κατάγματα. Τα κατάγματα ισχίου σε ηλικιωμένους ασθενείς είναι οστεοπορωτικά κατάγματα και χρήζουν διερεύνησης και αγωγής.
- Η ηλικία: Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 είναι πιθανό να υποστούν κάταγμα στο ισχίο, λόγω της φυσικής φθοράς.
- Το φύλο: Έχει παρατηρηθεί πως το κάταγμα ισχίου είναι 3 φορές πιο πιθανό σε γυναίκες από ότι στους άνδρες.
- Χρόνια λήψη φαρμάκων: Φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη είναι δυνατόν να επηρεάζουν αρνητικά τα οστά, όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, παρατεταμένη αγωγή με διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση οδηγεί σε παθολογικό κάταγμα.
- Άλλες παθήσεις: Παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα (π.χ. Πάρκινσον), όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαταραχές του εντέρου) μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση.
- Η καθιστική ζωή και οι καταχρήσεις: Η απουσία αθλητικής δραστηριότητας και οι καταχρήσεις (όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ) επιβαρύνουν την υγεία και μπορούν να καταστούν σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση πολλών παθήσεων που προδιαθέτουν σε κάταγμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το κυριότερο σύμπτωμα που αισθάνεται κάποιος με κάταγμα ισχίου είναι ο πόνος ψηλά στο γοφό, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι και το γόνατο. Ο πόνος είναι οξύς και ανυπόφορος. Παράλληλα, ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να περπατήσει ή ακόμα και να σταθεί όρθιος. Κάποιες φορές, υπάρχει η αίσθηση πως το πόδι, προς την πλευρά του πάσχοντος ισχίου, είναι κοντύτερο ή έχει μια έξω στροφή.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την ανάλυση της συμπτωματολογίας. Μια ακτινογραφία του ισχίου είναι τις περισσότερες φορές αρκετή, ώστε να υποδείξει το σημείο και το βαθμό της βλάβης. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται από τον ιατρό και η διενέργεια αξονικής τομογραφίας.
Ποια είναι η θεραπεία για το κάταγμα ισχίου;
Η κατάλληλη θεραπεία για το κάταγμα ισχίου εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Με λίγα λόγια, η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός εξηγεί με λεπτομέρεια στον ασθενή τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί και επιλύει οποιεσδήποτε απορίες προκύψουν.
Αρθροπλαστική ισχίου (MIS)
Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την απόσταση κατάγματος ισχίου. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η αντικατάσταση της κατεστραμμένης κεφαλής του ισχίου με τη χρήση μια τεχνητής κεφαλής. Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου (ΜIS) προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, όπως:
- Μικρές τομές
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Προστασία των μυών και των νεύρων γύρω από το ισχίο
- Μικρός χρόνο νοσηλείας
- Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες
Επιπλέον, η ολική ανακατασκευή του ισχίου σε κατάγματα, όταν είναι απαραίτητο, με ολική αρθροπλαστική, επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές, όπως:
- Ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο PATH
- Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική AMIS
- Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική ALMIS
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Καραμπίνας είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το βαθμό του κατάγματος, αλλά και τις προσωπικές σας ανάγκες, ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές. Η πολυετής του εμπειρία και οι συνεχείς μετεκπαιδεύσεις στις πλέον σύγχρονες τεχνικές για την αποκατάσταση των καταγμάτων του ισχίου, τον καθιστούν κατάλληλο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κακώσεων. Επικοινωνήστε μαζί του για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας!