Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική προσπέλασης σε μια άρθρωση, με σκοπό τη διερεύνηση των φυσιολογικών δομών της. Κατά την αρθροσκόπηση μπορεί να διαγνωστεί η αιτία του προβλήματος της άρθρωσης, και εν συνεχεία να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Έχει λοιπόν διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό ρόλο.
Συμπεριλαμβάνετε στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές διότι είναι δυνατόν με δυο οπές (πύλες) και με ελάχιστη κακοποίηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης, να πραγματοποιηθεί όλη η επέμβαση. Από την πρώτη πύλη εισέρχεται μια κάμερα μέσα από την οποία έχουμε πρόσβαση σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως σε αυτό της άρθρωσης. Με τη κάμερα μπορούμε να ελέγξουμε τις φυσιολογικές δομές της άρθρωσης, όπως για παράδειγμα στο γόνατος τους μηνίσκους, τους χιαστούς συνδέσμους, και τις αρθρικές επιφάνειές του. Από τη δεύτερη οπή προωθούμε στο γόνατο τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουμε διαγνώσει και επιβεβαιώσει αρθροσκοπικά.
Με το πέρας της επέμβασης ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν και τα ράμματα στις δύο πύλες, 3 σε αριθμό, αφαιρούνται σε 10 ημέρες. Έχει την δυνατότητα να ορθοστατίσει και να περπατήσει άμεσα, και επανέρχεται στη καθημερινές του δραστηριότητες σε μια εβδομάδα.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όλο και πιο μικρά εργαλεία κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα η κακοποίηση στην περιοχή της άρθρωσης από την επέμβαση μας να είναι σημαντικά μικρότερη. Σκοπός η γρηγορότερη αποκατάσταση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η αρθροσκόπιση χρησιμοποιείται στην διερεύνηση και αποκατάσταση βλαβών σε αθλητικές κακώσεις όπως στην περιοχή του ώμου, του γόνατος, της ποδοκνημικής άρθρωσης, τελευταία και του ισχίου.