antimetwpish-athlitikwvn-kakwsewn

Συνήθεις αθλητικές κακώσεις

Με τον όρο αθλητικές κακώσεις αναφερόμαστε στους τραυματισμούς που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της συμμέτοχης σε κάποιο άθλημα. Πρέπει να σημειωθεί πώς ανάλογοι τραυματισμοί μπορούν να εμφανιστούν και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Ο λόγος που αναφερόμαστε όμως κυρίως στους αθλητές και τους αθλούμενους είναι επειδή εκείνοι καταπονούν περισσότερο το σώμα τους και ταλαιπωρούνται συχνότερα από τραυματισμούς.

 

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού; 

Ένας τραυματισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άθλησης εξαιτίας κάποιου ατυχήματος είναι συχνά κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του τραυματισμού.

Αυξημένο κίνδυνο αθλητικής κάκωσης διατρέχουν κυρίως τα άτομα όπου:

 • Πριν την άσκηση δεν προθερμαίνουν σωστά το σώμα τους.
 • Δεν είναι ενεργοί αθλητές κι όταν επιστρέφουν στον αθλητικό χώρο δεν λειτουργούν με σύνεση.
 • Έχουν κακή τεχνική.
 • Ο εξοπλισμός τους είναι ανεπαρκής ή ακατάλληλος.
 • Δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα αποθεραπείας μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.
 • Δεν έχουν μέτρο στην προπόνηση.

 

Ποιες είναι οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις; 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί αθλητικοί τραυματισμοί. Στις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται:

 • Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι αποτέλεσμα κάκωσης του συνδέσμου που βρίσκεται στο γόνατο και συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης Η ρήξη αυτή είναι ένας από τους συνηθέστερους τραυματισμούς και συμβαίνει σε αθλήματα που περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, άλματα και προσγείωση.

 • Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί επίσης έναν πολύ συνηθισμένο τραυματισμό του γόνατος, ο οποίος αφορά τόσο αθλητές όσο και άτομα προχωρημένης ηλικίας. O τραυματισμός αυτός μπορεί να προκληθεί έπειτα από βίαιη στροφική κίνηση ή από ακραία κάμψη του γόνατος. Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο μηνίσκος χάνει την ελαστικότητα του με αποτέλεσμα πολύ μικρές κακώσεις να τραυματίζουν τον μηνίσκο.

 • Ρήξη αχίλλειου τένοντα

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ένας λεπτός, ισχυρός τένοντας στο πίσω μέρος του αστραγάλου. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον μεγαλύτερο τένοντα του ανθρώπινου σώματος. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα οφείλεται σε αθλητικό τραυματισμό και έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία του ασθενούς ακόμη και στη βάδιση.

 • Διάστρεμμα

Προκαλείται από υπερβολική διάταση ή και ρήξη των συνδέσμων, των ιστών δηλαδή που σταθεροποιούν τις αρθρώσεις. Το γόνατο και ο αστράγαλος είναι οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα αυτού του είδους ο τραυματισμός.

 • Κάταγμα οστών

H άσκηση υπέρμετρης πίεσης στα οστά ή τους χόνδρους έχει ως αποτέλεσμα το ράγισμα ή ακόμη και το σπάσιμο αυτών.

 • Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, γνωστό και ως το γόνατο του δρομέα, συνδέεται με χαρακτηριστικό πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος.

 

Eλάχιστα Επεμβατική αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων
Οι σύγχρονες Ελάχιστα Επεμβατικές και Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως:
Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
Ανώδυνο & αναίμακτο αποτέλεσμα
Άμεση κινητοποίηση του ασθενή

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των αθλητικών κακώσεων;

Η διάγνωση πραγματοποιείται από κάποιον εξειδικευμένο  Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο Ιατρός αφού έπειτα από εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και λήψη του ιστορικού καταλήγει στη διάγνωση του τραυματισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει καταλυτικά στην άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση της κάκωσης.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αθλητικές κακώσεις; 

Η μέθοδος αντιμετώπισης ποικίλει ανάλογα με τον τραυματισμό. Σε περιπτώσεις που ο τραυματισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, τότε η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Οι σύγχρονες Ελάχιστα Επεμβατικές και Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις προσφέρουν άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα στον ασθενή. Οι μέθοδοι αυτοί συνδέονται με πολλαπλά πλεονεκτήματα καθώς:

 • Προστατεύουν τους γειτονικούς ιστούς
 • Είναι αναίμακτοι & ανώδυνοι
 • Συνδέονται με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
 • Προσφέρουν άμεση επάνοδο στον ασθενή

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Καραμπίνας Παναγιώτης διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων. Ο Ιατρός εφαρμόζει καθημερινά τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, κάνοντας χρήση εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Dr. Καραμπίνα για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί.