ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ (MIS)

Ελάχιστα Επεμβατική Προσπέλαση και Αρθροπλαστική του Ισχίου

Η σωστή λειτουργία των αρθρώσεων είναι βασική προϋπόθεση για ποιοτική ζωή. Η προβληματική άρθρωση ενός ισχίου επηρεάζει σημαντικά την κίνηση και χαρακτηρίζεται από έντονους πόνους διαφοροποιώντας την καθημερινότητα του ασθενή. Η δυσκαμψία του ισχίου είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης και φθοράς του αρθρικού χόνδρου, του οποίου ο ρόλος είναι η προστασία των αρθρούμενων επιφανειών της άρθρωσης.

Τί είναι η οστεοαρθρίτιδα;

H οστεοαρθρίτιδα αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους παράγοντες που οδηγούν στην αρθροπλαστική ισχίου. Η πάθηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η προστασία του χόνδρου και η κίνηση να περιορίζεται και να γίνεται επώδυνη λόγο της τριβής μεταξύ των “γυμνών” οστικών αρθρούμενων επιφανειών. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά με τα χρόνια και η κλινική εικόνα διαφέρει. Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και μη καθορισμένη.

 

apokatastasi-isxiou

Οστεοαρθρίτιδα – Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής αντανακλά στη βουβωνική χώρα και στο μηρό και μπορεί να φθάνει στο γόνατο. Ο ασθενής εμφανίζει χωλότητα, δηλαδή δεν μπορεί να περπατήσει φυσιολογικά και για μεγάλες αποστάσεις.  Ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς και την κλινική εικόνα, ο γιατρός συστήνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί, η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου είναι η καλύτερη λύση.

 

Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας με Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι η ολική αρθροπλαστική. Η Ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα να επανέλθει άμεσα στην καθημερινή φυσιολογική ζωή.

Κατά την ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται η αντικατάσταση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών και του χόνδρου της άρθρωσης με  µία τεχνητή άρθρωση.

 

Ανακατασκευή Ισχίου – Ελάχιστα Επεμβατική Αντιμετώπιση

Με τον όρο Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική εννοούμε τις τεχνικές εκείνες με τις οποίες ο Χειρουργός θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή βλάβη σε υγιείς ιστούς (μυς, τένοντες, οστά) κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της.

Η παραπάνω πρακτική δεν θα μπορούσε να μην καθιερωθεί και στο χώρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής και πόσο μάλλον στον τομέα της ανακατασκευής του ισχίου. Στις διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ανακατασκευής ισχίου περιλαμβάνονται:

  • AMIS – Πρόσθια προσπέλαση
  • ALMIS – Προσθιοπλάγια προσπέλαση
  • PATH – Οπίσθια προσπέλαση

Ο όρος ελάχιστα επεμβατική χειρουργική συμπεριλαμβάνει αφενός την τεχνική και τη μέθοδο προσπέλασης στην ενδιαφερόμενη περιοχή  (άρθρωση-AMIS, PATH), και αφετέρου τη χρήση κατάλληλων υλικών (προθέσεις-Metaphysial Femoral Stems) με σκοπό τη διασφάλιση και τον ελάχιστο τραυματισμό των ιστών αποκατάστασης (οστό της άρθρωσης). Οι τεχνικές Ελάχιστα Επεμβατικής Προσπέλασης στο ισχίο, αποτελούν καινοτομία της εποχής μας. Είναι παραλλαγές παλαιών τεχνικών πρόσβασης στο ισχίο.

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και των υλικών έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (μικρό χειρουργικό τραύμα)
  • Λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο
  • Μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να αξιολογούνται από τον θεράποντα ιατρό. H μειωμένη ορατότητα του πεδίου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του χειρουργικού χρόνου, την αύξηση του κινδύνου λοίμωξης και την πιθανή μη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Σε νέους ασθενείς οι απαιτήσεις για επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντική και η ανάγκη διατήρησης υγιούς οστού (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) για μελλοντική αναθεώρηση-ανακατασκευή είναι επιτακτική. Οι ολικές αρθροπλαστικές επιφανείας και οι ολικές αρθροπλαστικές με μεγάλη μηριαία κεφαλή, παρόλα τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν σε νέους ασθενείς (χαμηλό ποσοστό επιπλοκών όπως είναι το εξάρθρημα, καλύτερη κίνηση της τεχνίτης άρθρωσης με μεγαλύτερο εύρος κίνησης) κατηγορούνται τα τελευταία χρόνια για την απελευθέρωση ιόντων μετάλλων από τις αρθρούμενες μεταλλικές επιφάνειες τριβής. Σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί συγκεκριμένων ενδείξεων, οι οποίες θα πρέπει να εκτιμηθούν από τον θεράποντα ιατρό.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου – Τεχνολογία υλικών

Η μεγάλη εξέλιξη που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υλικών κατασκευής των ένθετων αρθροπλαστικών, με τη μεταλλουργία να αποτελεί έναν τομέα συνεχούς έρευνας βοήθησε να ξεπεραστούν και να δοθούν εναλλακτικές λύσεις στους όποιους προβληματισμούς επικρατούν. Οι νέες αρθροπλαστικές με μικρό στηλαιό και κεντρική στήριξη τοποθετούνται διαφυλάσσοντας υγιές οστό (ελάχιστα επεμβατική) και προσφέροντας καλύτερη κίνηση της τεχνητής άρθρωσης. Οι μεταλλικές αρθρούμενες επιφάνειες έχουν αντικατασταθεί από κεραμικό υλικό με υψηλές αντοχές και αντιστάσεις.

Συγκριτικές μελέτες ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών οπίσθιας και πρόσθιας καθώς και προσθιοπλάγιας προσπέλασης, δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των τεχνικών αυτών.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με τη διάσωση του υγιούς οστού και την ελάχιστη κακοποίηση των υγιών ιστών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων υλικών αρθροπλαστικής μπορεί να προσφέρουν καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα στον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή.

 

O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Π. Καραμπίνας, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια, Ιταλίας, εστιάζει το επιστημονικό και κλινικό του ενδιαφέρον στις Ελάχιστα Επεμβατικές Προσπελάσεις και την ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Ο Δρ. Καραμπίνας είναι πλήρως καταρτισμένος έχοντας εκπαιδευτεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος στην Ιταλία στο ‘Istituto Orthopedico Rizzoli, Bologna’ και στο ‘Universita di Pavia, IRCCS Ospedale San Mateo’.

Ο Ιατρός είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρία (ΕΑΕ).